Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Markante toren krijgt een nieuw leven!

Markante toren krijgt een nieuw leven!
Van klokkentoren naar bijzonder logeeradres

 

De ronde klokkentoren naast de parkvijver is al meer dan een halve eeuw een vertrouwd beeld in de wijk Brabantpark. Maar nu staat het in stijl van de Bossche School opgetrokken bouwwerk er nogal verloren bij. De toren doet geen dienst meer als kerktoren en zijn klokken zwijgen al ruim twintig jaar. Zo is het eigenlijk geen klokkentoren meer, eerder een toren op een schaakbord waarmee al lang geen zet meer is gedaan. De parochie wist met deze patstelling niet goed raad en zette de toren daarom maar in de verkoop.
 

 “Nu staat er iets te koop dat echt iets voor jou is. Ik weet zeker dat je op dit object al jouw creativiteit en ondernemingslust los kunt laten!” Iets dergelijks moet de moeder van Etienne Feijns tegen haar zoon gezegd hebben toen zij hem er op attendeerde dat de toren in de verkoop stond. Dat had zij goed ingeschat. Met zijn liefde voor bouwkunst en design was Etienne in ieder geval zelf al meteen verkocht. Hij twijfelde geen moment en zonder eigenlijk precies te weten wat zij ermee wilden gaan doen, waren Etienne en zijn zakenpartner Martin Aanraad  al gauw eigenaren van het gebouw. 

Ondernemingslust

Nee, Etienne is geen architect of bouwmeester. Sterker nog: feitelijk heeft hij niet eens een echte vakopleiding afgerond. Hij is een doener, pakt aan wat op zijn weg komt en 
als hij iets in zijn hoofd heeft, wil hij dat ook uitvoeren. Die daadkracht combineert hij met zijn liefde voor schoonheid en design. Samen met zijn compagnon Martin runt hij Mass Modern Design in Roosendaal. In een grote loods bieden zij vooral gebruikt designmeubilair aan, daar is momenteel veel vraag naar. Toen de toren in het Brabantpark eenmaal hun eigendom was, begon er in het creatieve ondernemingsbrein van Etienne zoetjesaan een bijzonder plan te rijpen.

Het idee

Tegenwoordig worden leegstaande monumentale panden nogal eens verbouwd en weer in gebruik genomen door bedrijven of gaan dienen als woonruimte. Waarom zou je van die toren dan niet een logeerhuis maken en verhuren voor speciale gelegenheden? 
Bijvoorbeeld aan pas getrouwde stellen om hun huwelijksnacht in door te brengen. Natuurlijk is de toren niet gebouwd voor dergelijke doeleinden. Hier te hoog en daar te smal en de raampjes zijn wel erg klein. Maar toch ziet Etienne mogelijkheden en hij begon zelfs al ontwerpschetsen te maken voor hun sprookjestoren. “Er moet het nodige aan verbouwd worden, het voegwerk is er niet best aan toe en de buitenkant moet natuurlijk intact blijven. Voor de leefruimten zijn grotere ramen wenselijk, anders is het er binnen wel erg donker. 
Verder zijn we van plan straks de kamers in te gaan richten met ons design meubilair”
Zo wordt de toren zowel logeerhuis als etalage en snijdt het mes aan twee kanten. 
Wat je noemt een mooie combinatie van creativiteit en handelsgeest.

 

Vergunningen en tijdspad

Het moge duidelijk zijn dat je een verwaarloosde toren niet zomaar even omtovert tot een logeerhuis. Het is een enorme uitdaging en er moet het nodige voor gebeuren, maar de trotse nieuwe eigenaars hopen rond 2020 de verbouwing verwezenlijkt te hebben. 
Met deskundige hulp van een architect moet er een goed ontwerp komen, daarna kunnen ondernemers ingehuurd worden.Natuurlijk moet de Gemeente Breda de zaak eerst nog goedkeuren en een vergunning afgeven.En dan is het natuurlijk ook even afwachten hoe omwonenden reageren op de plannen. 

Maar Etienne en Martin hebben er alle vertrouwen in dat zij hun project steunen. 
Zeker ook omdat met dit project de karakteristieke toren voor hun wijk behouden blijft. 
Ook de brandweer zal het plan gaan bekijken, nagaan of het gebouw straks aan de brandveiligheidsvoorschriften kan voldoen. De nodige rompslomp dus, maar als alles volgens plan gaat verlopen, stopt er op een dag in 2020 misschien wel voor het eerst een bruidswagen voor een schitterend verbouwde toren!